Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

Passend of net niet?

Maar al te vaak horen we problemen met zadels bij koudbloeden en bijvoorbeeld Tinkers. Vaak rondgeribde paarden met een brede schouder en dito trapezius aanhechting bij de schoft. Vele KWPN'ers en Spaanse types hebben hetzelfde probleemals diverse koudbloedtypes. Brede schouders en sterke bespiering in het schoftgebied. Zadels schuiven naar voor of juist naar achter, liggen niet stabiel en het paard vertoont duidelijk gedrag dat duid op zadelgerelateerde problematiek.

Helaas hebben vele ruiters maar ook collega's niet (voldoende) in de gaten dat de bouw van je paard moet matchen met het zadel wat het opkrijgt. Een rond of breed paard met een zadel dat past op een rank paard is geen goede combinatie. Dergelijke zadels hebben vaak een sterk V-vormige boom. En je paard is meer U-vormig gebouwd. Een V-vormige boom geeft problemen met de passing.

De boom is te smal en persen om deze te verbreden is geen optie. Een V-vormige boom die je wijder perst blijft een V-vormige boom namelijk. Sterker, wijder persen geeft op den duur problemen!

Wat gebeurt er dan waardoor het niet wil passen?

verschil V UEen V-vorm op een bal is het meest duidelijke voorbeeld. Pak maar eens een plankdrager, die zijn 90 graden gebogen. Leg je die op een bal dan zie je dat het contactvlak erg klein is. Als je de boom wijder perst verplaatst het contactvlak maar het contactvlak wordt niet groter. Door uitpersen kruipt het contactvlak naar boven, richting ruggengraat juist dáár waar zich bij ronde paarden snel problemen voordoen terwijl de takken van het kopijzer van het paard af komen wat het contact (lees draagvlak) verder verkleint. Het kleine contactvlak geeft drukkingen waardoor het paard al snel de rug gaat wegdrukken, kort in de passen is en vaak niet lekker te rijden is. Dat maakt dat zadels met een verstelbare of verwisselbaar kopijzer helemaal niet zo veelzijdig passend zijn dan door velen vaak gedacht. Maar in het kopijzer zit niet het enige addertje!

Het kopijzer is maar een deel van je zadelboom.

Ook de lengte van de boom heeft vorm. En die vorm moet óók bij je paard passen. En die vorm is voor de gemiddelde zadelpasser of ruiter niet of moeilijk te zien. Een paard met een rechte rug vraagt nou eenmaal om een ander gevormde boom dan de boom die op een paard met een ietwat holle rug past. Even daargelaten waar die holle rug vandaan komt. En dan zijn we er nog niet. De rails van het zadel, de delen die in de lengte van je zadel lopen zijn ook niet allemaal hetzelfde... Nog een punt om naar te kijken. Stel dat je de juiste vorm van de boom bij je paard gevonden hebt dan denk je er te zijn. Je hebt je zadel gevonden denk je.

Maar er zijn nóg meer factoren. De kussens bijvoorbeeld.

Het ene kussen is de ander niet. Sommige kussens zijn wat ronder, andere juist wat vlakker. Wel of geen spie ingenaaid endannog de lengte en hoogte van de kussens. En zo nog enkele factoren. Zowel het kussen vóór als achter. En dan nog even terug naar die vorm van het kopijzer. Want dat zadel met aanpasbaar of verwisselbaar kopijzer is zo gebouwd dat het kussen in de middenmaat mooi tegen het paard ligt. Maar wat als je die takken van hoek gaat veranderen, is dat van invloed op je kussen? Jazeker! Want als de hoek van je kopijzer wijzigt  ook de hoek van je kussen ten opzichte van je paard. Zo kan het zomaar gebeuren dat je kussen dus niet meer past als je de boom aanpast.

Maar ook de positie van de ruiter in het zadel is belangrijk. De zadelmaker kan namelijk nog spelen met de positie waar het dieptepunt komt te liggen en dat is weer deels gerelateerd aan de beugelriemhaak. Of omgekeerd. Want iedere boom kan worden voorzien van langere of kortere beugelriemhaken en zo tijdens het opbouwen van je zadel je zit bepalen. Tenminste bij maatwerk. Confectiezadels worden gemaakt met een bepaalde pasvorm en uiterlijk. Ieder model boom heeft een eigen opbouw met specifieke look. Er komt dus nogal wat kijken bij het juist passen van zadels. Genoeg reden om niet zelf te gaan lopen klooien of eens een second opinion te vragen. 

Verbreden geeft verlichting toch?

En om de mensen met de vraag over hun aanpasbare zadel nog even toe te lichten... Ik hoor vaak dat het uitbuigen van de boom veel problemen oplost. En dat is ook zo. Ten dele. Want door het uitbuigen verplaatst je drukpunt en daarmee krijgt de aangedane plek bij je paard de ruimte en zal het daar geen of minder pijn ervaren. Maar ergens anders gaan de problemen komen omdat de vorm van de boom niet past bij je paard. Uitbuigen lijkt dus wat verlichting te geven maar is zeker geen oplossing, hoogstens verlichting voor een tijdje. Vroeg of laat steken de problemen toch weer de kop op. Een U-vormige boom buigen naar de breedte die je brede paard nodig heeft kan wel, de basisvorm van het kopijzer is al goed. Zo ook de V-vormige boom op een rank paard, verbuigen van de boomkan mits de basisvorm van kopijzer en paard bij elkaar passen.

Speciale cob zadels?

 

verkorte takken cob thorowgood

De speciale cobzadels die mij (op moment van schrijven) bekent zijn hebben allemaal die bekende V vorm. Maar waarom wordt dit type dan als speciaal cobtype verkocht? Het enige verschil is de lengte van de takken van de boom, bij verwisselbare kopijzers zie je dat lengte verschil duidelijk. Die kortere takken zorgen er voor dat het zadel voorin wat verder kan zakken dan met lange takken waardoor het lijkt dat het zadel perfect in balans ligt. Schijn bedriegt hier. Het zadel ligt voorin wel lager maar te vaak nog IN het paard in plaats van mooi omsloten om het lichaam. Dat het paard daarop reageert lijkt mij duidelijk!

 

(Op de foto de groene boom van Thorowgood, in de standaard en verkorte cobversie. De onderse boom is er eentje van Wintec)

 

 

<< UPDATE Eind maart 2018>>

Inmiddels zijn wij zelf zadels gaan bouwen. Zadels met verwisselbaar kopijzer maar met een bredere boog dan de bekende Wintec, Bates, Thorrowgood en Anky bijvoorbeeld. Links op de foto een boom van Wintec met Zwart (medium) kopijzer, rechts de boom die wij gaan gebruiken, ook met zwart (mdium) kopijzer

 

e-max.it: your social media marketing partner