Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

Word jij ook helemaal happy als je weer een mooi fancy dekje hebt gekocht voor je paard? Mooi logo erop, strass of mooie bies. Fantastisch dat de prijs ook nog eens leuk is toch?

Ja, vinden wij ook. Mits je dekje past. En dan bedoel ik niet of roze wel op een hengst kan. Want dat kan, probeer maar. Maar past je dekje?

Huh..., past je dekje? Ja, je dekje kan ook problemen veroorzaken. Ik heb een paar mooie voorbeelden uit het verleden dat ik ter illustratie zal aanhalen.

Getoonde foto's van kapotte schoften zijn van een project dat wil zorgen voor passende zadels en tuigage in Gizeh, Egypte. De werkpaarden daar werken onder barre omstandigheden en kunnen wel enig comfort gebruiken. Daarbij vergeleken zijn de dekjes problemen hier haast verwaarloosbaar. Maar we hebben het over levende dieren dus streven we naar een zo optimaal mogelijk comfort, het paard kiest er immers niet zelf voor gereden te worden. 

Een jaar of wat geleden kwam ik bij een klant met een mooi gebouwd paard en prima passend zadel. En toch schoof het zadel. Ik heb de klant laten rijden en ook ik constateerde beweging in het zadel. Zadel er af, iets in de vulling aangepast maar ik twijfelde of dit de oplossing zou zijn. Het zadel bleef schuiven dus de vulling weer terug in oude staat. Nogmaals rijden en weer schuiven. Ander dekje geprobeerd en weer schoof het dekje. Maar zonder dekje schoof het zadel niet. Om moe van te worden zou je zeggen. Ik kon er niet direct de vinger opleggen en we besloten eerst maar even koffie te drinken. En toen ineens viel het kwartje. (was dit alweer zolang geleden?) De ruiter reed steeds met hetzelfde model dekje, welliswaar een andere kleur maar hetzelfde dekje. Een stalgenoot bracht uitkomst en we mochten haar dekje wel even lenen, misschien dat het verschil kon maken door de dikte ervan.

Voorbeeld dekje met brede banen

En ja,met dit dekje schoof het zadel niet! Conclusie, het dekje was de oorzaak van het schuiven. Dus gingen we de dekjes vergelijken. De dekjes die het schuiven veroorzaakten waren dekjes met dikke poly vulling, gestept in lange banen. Mooie zachte gladde binnenkant en mooi ruw en glanzend van buiten. Het andere dekje waarbij het zadel niet schoof was een eenvoudig katoenen dekje met fijne ruitjes gestept. En daar zat het verschil! Als je de eerste twee dekjes tussen je handen klemde kon je de onder- en bovenkant over de gladde polyvulling schuiven, wel een centimeter of 6. Het katoenen dekje kreeg ik met dezelfde proef niet in beweging. Dáár zat het probleem, het dekje veroorzaakte het schuiven van het zadel. Ik heb de dekjes voor de klant doorgestikt zodat de mooie grote banen kleiner werden. Ik heb enkel het deel onder het zadel genaaid zodat het uiterlijk van het dekje ongewijzigd bleef. Probleem eigenlijk heel simpel opgelost.

 

zadeldek met weinig schoftruimte

Het groene dekje hiernaast heeft dan weliswaar weinig ruimte voor de schoft maar is wel mooi fijn gestept (doorgenaaid) waardoor er kleine ruitjes ontstaan waar geen beweging tussen de lagen mogelijk is zoals wel mogelijk is met het rechter blauwe dek met grote brede lange banen.

 

 

 

Een ander geval was een klant die belde dat zijn paard een drukplek had gekregen van zijn net nieuwe zadel dat ik een dag ervoor geleverd had. "Dat komt van het zadel, dat kan niet anders" en meneer wilde dat ik direct kwam. Ik op zondag daarheen met de afspraak dat als het zadel het probleem is de kosten uiteraard voor mij zijn en zoniet dat hij de kosten zou vergoeden incl zondagtoeslag. En zo toog ik naar de klant. Daar aangekomen liet hij mij een wit dekje zien met een donkerrode vlek van het bloed. In het midden van het dekje, op de naad. Die naad was enerzijds het probleem, niet het zadel dat lag mooi ruim boven de schoft. Het dekje daar in tegen was wel gevormd naar een rug maar had maar een zachte glooiïng terwijl het paard een hoge doorlopende schoft had. De vorm van het dekje paste niet bij de vorm van het paard waardoor de drukplek veroorzaakt werd. Met een ander dekje wat beter de contouren zo volgen was dit geen probleem geweest.

Een derde probleem was een zadel welk een drukplek gaf onder het voorste deel van het kussen, zo'n beetje op de hoogte van de voortuig ringetjes van het zadel. Daaronder zat een kleine drukplek, aan beide kanten. De vulling van het zadel was zeker niet de oorzaak, deze was vrij zacht en glad. En dus gaan we kijken naar het dekje. Een van de gebruikte dekjes had de aanzet van de bovenste lus (die om de stoot kan) vrij dik. Drielaags nylon zodat de afgesneden kant niet gaat rafelen. Werkt perfect in de productie van het dekje, gaat lekker snel en ziet er mooi uit. Alleen als de positie te ver naar achter ligt en dus onder het kussen ligt geeft dat problemen. Ook hier was de oplossing eenvoudig, namelijk de lus er afhalen en er opnieuw (maar verder naar voren) op naaien. Ook in dit geval kan dat prima op een gewone naaimachine.

Het grijze dek heeft al iets meer ruimte voor de schoft en voor de meeste paarden is dat voldoende. Maar net als mensen zijn niet alle paarden hetzelfde gebouwd. Heb je een paard met een hoge schoft let dan extra goed op de vorm van je dekje!

Vaak zoekt men problemen in het zadel. Wij kijken verder, wij kijken naar het hele plaatje. Het zadel is tenslotte maar een onderdeel.

Schuift jou zadel of ligt het niet stabiel? Kijk ook eens naar je dekje, dat zou zomaar eens problemen kunnen geven. Koop dus een dekje niet alleen om het mooie, maar let op de functionaliteit. Snel drogend, goed wasbaar, kleurvast, mooi, opvallend.... allemaal prachtig maar voel eerst eens of het dekje geen beweging heeft tussen de lagen. Hand aan de binnenkant en hand aan de buitenkant en dan wrijven. Je voelt zelf wanneer het mis is en de oplossing heb ik hierboven al aangegeven. Kijk ook naar de positie van de lus en de dikte van de aanhechting, hoe dunner hoe beter en liever voorin dat wat verder naar binnen gepositioneerd.

In een volgend blog zal ik wat meer uitleggen over de verschillen in dekjes, materialen en werking..

 

e-max.it: your social media marketing partner