Blog

Met enige regelmaat krijgen wij vragen hoe bijvoorbeeld zadelgerelateerde problemen te herkennen zijn. Vragen die we keer op keer beantwoorden. Steeds vaker wilde ik een artikel schrijven om op facebook te plaatsen. Leuk, maar de praktijk is dat zo'n artikel snel uit zicht is door een steeds maar aanvullende tijdlijn. Dit soort artikelen komen dus nu in blogvorm op onze website

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief

Word jij ook helemaal happy als je weer een mooi fancy dekje hebt gekocht voor je paard? Mooi logo erop, strass of mooie bies. Fantastisch dat de prijs ook nog eens leuk is toch?

Ja, vinden wij ook. Mits je dekje past. En dan bedoel ik niet of roze wel op een hengst kan. Want dat kan, probeer maar. Maar past je dekje?

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief

Passend of net niet?

Maar al te vaak horen we problemen met zadels bij koudbloeden en bijvoorbeeld Tinkers. Vaak rondgeribde paarden met een brede schouder en dito trapezius aanhechting bij de schoft. Vele KWPN'ers en Spaanse types hebben hetzelfde probleemals diverse koudbloedtypes. Brede schouders en sterke bespiering in het schoftgebied. Zadels schuiven naar voor of juist naar achter, liggen niet stabiel en het paard vertoont duidelijk gedrag dat duid op zadelgerelateerde problematiek.

Helaas hebben vele ruiters maar ook collega's niet (voldoende) in de gaten dat de bouw van je paard moet matchen met het zadel wat het opkrijgt. Een rond of breed paard met een zadel dat past op een rank paard is geen goede combinatie. Dergelijke zadels hebben vaak een sterk V-vormige boom. En je paard is meer U-vormig gebouwd. Een V-vormige boom geeft problemen met de passing.

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief

Voor de dames, schoenen!

Schoenen, geen zadels? Jazeker, want het blijkt dat als we het over schoenen hebben veel dames direct geïnteresseerd zijn. Schoenen zijn er in vele modellen. Van dure stijlvolle pump naar eenvoudige oprolbare ballerina's. En alles wat er tussenin zit. En alle schoenen passen mits je de juiste maat hebt, niet? Nee hè..? Hoe vaak heb jij dat leuke schoentje al moeten laten staan in de winkel. En hoeveel schoenen staan er in je kast die oh zo mooi zijn maar toch niet lekker zitten?

Schoenen in dezelfde maat verschillen onderling nogal eens in breedte. Een brede voet in een smalle schoen past net zo min als omgekeerd. Dus zoek je schoenen die passen bij de lengte van je voet én die passen bij de breedte van je voet. Toch?

Juiste taklengte is belangrijk

Met enige regelmaat zien we op internet advertenties waarin men een zadel zoekt met bijvoorbeeld boommaat 31 of bijvoorbeeld boommaat 37. Een zoekopdracht die moeilijk uit te voeren is omdat de vraag niet voldoende informatie geeft. Van welk merk zoek je een zadel met die bewuste maat? Want enkel als je weet van welk merk je die maat zoekt heeft dat nut. Of als je weet welk ander merk die boom gebruikt.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Als paardeneigenaar ken je het vast wel van stal. Gekraak, geritsel en gepiep van beestjes op stal. Vaak muizen maar soms ook wat grotere soorten die de stal een aangename plek vinden. Deze dieren zijn goed te bestrijden, ook preventief. Anders is dat bij gekraak en gepiep wat je soms hoort bij zadels. Zadelmuizen zeggen wij vaak in de werkplaats tegen elkaar. Maar zijn die ook te bestrijden of preventief te weren?

Gebruikerswaardering: 4 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter inactief

Je paard "praat" op zijn of haar manier met je. Orenspel herkennen we vaak wel maar spieraanspanningen vallen de meeste ruiters maar ook instructeurs zelden op. En toch geeft je paard voldoende signalen die, als je ze zou oppikken, veel ellende en ergernis kunnen voorkomen.

Je paard is eigenlijk gewoon een levende grasmaaier. Hoofd naar beneden en eten. Ondertussen alert blijven want als prooidier moet je waken voor je vijanden en dus ook snel weg kunnen. Die snelheid en kracht heeft de mens lang geleden aangewend om zichzelf sneller te verplaatsen en het paard werk te laten overnemen.

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief

Op Feestboek kwam ik een goedbedoelde post tegen die mij triggerde. Waarom leg ik hieronder uit.

"Wat voor merk zadel schaffen jullie aan in deze situatie? Ik heb een pony met korte rug 1.47 hoog en is rondgeribt. Wel medium/ brede boom en 5,5 jaar" gevolgd door de vraag "Iemand met een bepaald merk zadel goede ervaringen?"

En ja die aanbevelingen zijn er in overvloed. Alleen zijn de verschillen tussen genoemde zadels dusdanig groot dat dat die zadels echt niet allemaal kunnenn passen. En juist daarom heb je aan een dergelijke zoektocht helemaal niets.

Wat werd er zoals aangeraden en waarom?